Violist en klimaatcomponist Tim Kliphuis componeerde het orkestwerk Kosmos, waarmee hij mensen wil inspireren tot positieve actie voor het klimaatvraagstuk. Hij voerde diepgaande gesprekken met Nederlandse topwetenschappers en verwerkte hun verhalen en kennis in zijn muziek. Komen er ooit palmbomen op de Noordpool? Waar gaat plankton ’s nachts naar toe? En hoe krijg je in een bos een andere kijk op de wereld. Kortom: met de uitvoering van het werk wil hij mensen tot denken aanzetten.

Tim Kliphuis treedt op met 17 jonge klassieke profmusici: alumni van het Nationaal Jeugdorkest die aan het begin van hun carrière staan. Ze krijgen naast deze muzikale ervaring, intensieve coaching op het gebied van presentatie, improvisatie en creativiteit. De musici zijn: Valentine Blangé (viool), Rodo Nijhoff (altviool), Matthias Pearson (cello), Anneke Attema (contrabas), Cem Karayalcin (gitaar), Elise Tossens (fluit), Marta Pedreira (klarinet), Bernat Sanjuan Boronat (basklarinet) Ileana Termini (altsaxofoon), Aina Font (tenorsaxofoon), Frans van Gorsel en Oscar Schmidt (hoorn), Nino Reijerkerk en Christian Jongepier (trompet), Gerrit Jan Elzinga (bastrombone), Yifan Du en Luuk van Raalten (slagwerk).

Tijdens het concert in de Van der Mandelezaal komt wetenschapper Aafke Fraaije aan het woord. Zij is postdoctoraal onderzoeker Art for Climate Solidarity aan de Technische Universiteit Delft. In haar onderzoek gebruikt ze transdisciplinaire methodologieën om te onderzoeken hoe de beeldende en podiumkunsten een inclusief overleg over wetenschap en technologie kunnen bevorderen. Haar huidige onderzoek gaat over het bevorderen van empathie en solidariteit in het debat over klimaatverandering via de beeldende en podiumkunsten. Zij neemt de ervaring van dit concert weer mee in haar onderzoek.

Lijkt het je leuk om de gesprekken tussen Tim Kliphuis en de wetenschappers in het voortraject te beluisteren? Ga dan naar de podcast serie 'Componeren of verzuipen' van NPO Luister / NTR.
Wil je de musici aan het woord horen? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Tim Kliphuis (1974) Kosmos (2024)
Fanfare
Chimborazo
Quarks
Plankton
Utopia
Ice
Walden
Gaia
Finale

Tim Kliphuis, viool
Alumni Nationaal Jeugdorkest
Aafke Fraaije, wetenschapper

Tickets: € 27,50 incl. drankje na afloop

De kaartprijs is exclusief transactie en/of servicekosten. Vanuit serviceoogpunt betaal je slechts één keer transactiekosten per bestelling.

Dit concert wordt opgenomen door de NTR en op een later moment uitgezonden via NPO Klasssiek.


Kosmos wordt ondersteund door: Het Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Dioraphte, Gemeente Hilversum, NORMA fonds, Van den Berch van Heemstede Stichting en Gravin van Bylandt Stichting.Delft Chamber Music Festival