De bekroonde Nederlandse violist Tim Kliphuis heeft een geheel nieuwe stijl gecreëerd die klassiek, zigeunerjazz en folk omarmt. Als componist zoekt hij naar manieren om mensen actief voor de planeet te laten zorgen. Voor zijn nieuwste stuk ‘Kosmos’ bevroeg hij vijf Nederlandse sterwetenschappers hierover en vertaalde hun verhalen en kennis naar muziek. In 2022 begeleidde zijn klimaatveranderingssuite ‘The Five Elements’ de koninklijke missie naar Stockholm en in 2023 voerde hij deze uit voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Tim is hoogleraar strijkimprovisatie aan het Conservatorium van Amsterdam en directeur van de gypsy jazz zomerschool Grappelli-Django Camp. In 2022 startte hij ‘s werelds eerste uitgebreide onlinecursus voor jazzviool, Tim Kliphuis Studio.

Een uitnodiging voor het Richard Strauss Festival in Duitsland startte het Tim Kliphuis Trio (Nigel Clark, gitaar en Roy Percy, contrabas) wiens missie een ‘totale muziek’ is zonder stilistische barrières. Tussen triotournees en orkestprojecten door blijft het Tim Kliphuis Sextet met Nigel Clark, Roy Percy en strijkers Janneke van Prooijen, Frank Brakkee en Charles Watt het publiek in heel Europa verbazen: een kleurrijke crossover-benadering van klassieke en jazzmuziek.


Optredens Tim Kliphuis

Delft Chamber Music Festival