Maja Bogdanovic, geboren in Belgrado, Servië, begon al op zeer jonge leeftijd cello te spelen en studeerde bij professor Nada Jovanovic in Zemun. Ze studeerde af met een eerste prijs aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, waar ze haar postdoctorale opleiding voltooide bij Michel Strauss; terwijl ze daar ook kamermuziek studeerde bij Itamar Golan en Pierre-Laurent Aimard. Na haar studie in Parijs vervolgde ze haar opleiding aan de Universität der Künste Berlin bij professor Jens Peter Maintz, evenals Bernard Greenhouse, Alban Gerhardt en Heinrich Schiff.

Sinds haar verbluffende recitaldebuut in Carnegie's Weill Hall, heeft Maja haar plaats ingenomen tussen de belangrijkste cellisten van vandaag. Ze is een fervent kamermusicus en is een frequente gast op toonaangevende kamermuziekfestivals en 's werelds toonaangevende podia zoals Kuhmo Festival in Finland, Amsterdamse Cello Biënnale, Festival de Radio France et Montpellier, Storioni Festival en het Stift International Chamber Music Festival in The Nederland, met artiesten als Martha Argerich, Yuri Bashmet, Julian Rachlin, Nino Gvetadze, Daniel Rowland, Nemanja Radulovic en Marianna Schiriniyan.

Binnen haar brede repertoire besteedt Maja een bijzondere plaats aan hedendaagse muziek. Ze vertoonde werken van onder meer Nicolas Bacri, Sofia Gubaidulina, Krzysztof Penderecki, Philip Sawyers, Eric Tanguy, Benjamin Yusupov, Natasha Bogojević, Isidora Žebeljan. Haar samenwerking met Krzysztof Penderecki begon met het Belgrado Philharmonic in 2008, en met het Slovenian Philharmonic in Ljubljana, waar ze zijn Celloconcert nr. 2 uitvoerde onder leiding van de componist.

Maja, laureaat van tal van internationale wedstrijden, won de eerste prijs bij de derde Aldo Parisot cellowedstrijd in Zuid-Korea en ontving de tweede prijs en de speciale publieksprijs op de Gaspar Cassado International Competition in Tokio. Ze ontving de speciale prijs op het Concours Rostropovich in Parijs en in hetzelfde jaar.

Maja's instrument werd op maat voor haar gemaakt door de Franse gitaarbouwer Frank Ravatin. Ze woont in Amsterdam met haar partner violist Daniel Rowland en hun dochter Lily.

Bekijk HIER het gesprek dat Nino Gvetadze met Maja Bogdanovic en Frederieke Saeijs had over het komende festival.


Optredens Maja Bogdanovic

Maja Bogdanovic