Traditioneel zijn de festivalproducties in Lijm & Cultuur anders dan anders. Ook dit jaar. 
In Notturno, Orpheus ná de onderwereld zien we Orpheus die zonder Euridice uit de onderwereld terugkomt. Hij was zo bang dat ze hem niet volgde op de weg vanuit de onderwereld; was ze er nog wel? Waarom zei ze niets meer terug? Hij móest wel omkijken. Ze stierf.

Orpheus is een gebroken man. Hij gaat een innerlijke zoektocht aan als hij beseft dat hij zijn geliefde niet meer terugkrijgt. De man die de natuur en de goden in zijn greep had, is alleen met zijn gedachten. Hoe komt hij hier overheen? Lukt hem dat? Zijn gevoelens en fantasieën worden verbeeld door tekst, muziek, beeld en een stem die naadloos aansluiten bij zijn gemoedstoestand. 

Regisseur Klaus Bertisch is gespecialiseerd in het ensceneren van liedrecitals. Het onderwerp van de zoektocht naar zichzelf is hierbij - onbewust - een veel voorkomend thema. Zo ook in deze productie: de zanger uit zich via de liederen. Klaus Bertisch en Thomas Oliemans zijn al jaren bevriend en gingen voor deze productie in Lijm & Cultuur graag met elkaar aan het werk waarbij ze het Notturno op. 47 van de Zwitserse componist Othmar Schoeck als uitgangspunt namen. Het stuk voor bariton en strijkkwartet kon niet ontbreken in deze editie van het festival. Schoeck was een zielsverwant van Orpheus. Ook hij verloor een geliefde: de mooie pianiste Mary de Senger verliet hem. Schoeck zette voor Notturno vier gedichten van Nikolaus Lenau op muziek. Deze Duitse dichter is letterlijk gek geworden van verdriet door een gebroken hart en werd na het schrijven van de tekst opgenomen in een tehuis. De tekst van het laatste lied is een gedicht van Gottfried Keller. Hierin vindt de ziel rust: de zwaarte van de doodsangsten, de nachtmerries en depressies wordt eindelijk verlicht.

De natuurbeelden van fotograaf Ruben Terlou complementeren het verhaal en scheppen het decor waartegen het verteld wordt.

Een coproductie met Lijm & Cultuur.

Othmar Schoeck (1866 – 1957)          Notturno op.47 (1933)

Ruhig-Trio: Sieh dort den Berg mit seinem Wiesenhange
Presto: Der Traum war so wild, der Traum war so schaurig
Unruhig bewegt: Es weht der Wind so Kühl
Ruhig und leise: Rings ein Verstummen, ein Entfärben
Rach und kräftig: Ach, wer möchte Einsam trinken

U kunt HIER de liedteksten downloaden. Deze worden niet uitgedeeld.

Klaus Bertisch, regie, concept
Ruben Terlou, fotografie
Thomas Oliemans, bariton, concept
Candida Thompson, viool
Ingrid van Dingstee, viool
Georgy Kovalev, altviool
Ella van Poucke, cello
Judy Lijdsman, stem
Pieter Heebink, voorstellingsleider

Let op: er zijn twee aanvangstijden voor deze voorstelling. Dit is de vroege die start om 18:00 uur. Wilt u naar de late voorstelling om 20:30 uur, kijk dan hier

Tickets à € 31,-

U kunt na afloop van de vroege voorstelling dineren bij Lijm & Cultuur vanaf 20:00 uur. Reserveer meteen uw diner à € 30,50.

Music published / licensed by: © Universal Edition, Wenen / Albersen Verhuur B.V., ’s-Gravenhage


Notturno, Orpheus ná de onderwereld - vroeg