Tickets

Franz Schubert (1797 – 1828)

Octet in F gr.t. op.166, D803 (1824)
Adagio – Allegro – Più allegro                                                
Adagio                                                                                  
Allegro vivace – Trio – Allegro vivace                                     
Andante – variaties. Un poco più mosso - Più lento                
Menuetto. Allegretto – Trio – Menuetto – Coda                     
Andante molto – Allegro – Andante molto – Allegro molto  

Liza Ferschtman, viool
Nadia Wijzenbeek, viool
Georgy Kovalev, altviool
Quirine Viersen, cello
Pierre-Emmanuel de Maistre, contrabas
Olivier Patey, klarinet
Bram van Sambeek, fagot
Mees Vos, hoorn

Het Octet in F gr.t. D803 van Franz Schubert neemt een bijzondere plaats in in de programmering van het Delft Chamber Music Festival. Het werk maakte dikwijls onderdeel uit van ons Slotconcert. Ook in Schuberts oeuvre heeft het werk een speciale plaats. Met een bezetting van klarinet, hoorn, fagot, twee violen, altviool, cello en contrabas valt het nog net in de categorie kamermuziek. Schubert beschouwde het octet als een schets voor een grote symfonie. Schubert gebruikte de opdracht die hij kreeg voor dit octet als voorbereiding op zijn Symfonie in c ('De Grote'). Die opdracht kwam van Graaf Ferdinand Troyer, hij wilde een kamermuziekwerk in de trant van Beethovens Septet.

De invloed van Beethoven is dan ook duidelijk aanwezig, niet alleen in de bezetting - Schubert voegde alleen een viool toe – maar ook in de vorm van het werk: beide hebben zes delen. En ook Beethoven gebruikte zijn septet als voorbereiding op een symfonie (de Symfonie nr. 1). De omvang van beide werken is even groot, ze duren bij de gemiddelde uitvoering ongeveer een uur, wat uitzonderlijk lang is. In de openingen van de delen is de vroege Beethoven opvallend aanwezig, maar in de uitwerking is Schubert onmiddellijk herkenbaar. En zo maakt Beethoven, die 250 jaar geleden geboren werd, ook een beetje deel uit van dit concert.

Download HIER het programmavel.

Een LIVESTREAM-ticket kost € 7,50. Een LIVESTREAM-ticket voor meerdere personen kost € 14.
U krijgt op vrijdag 31 juli de link en de toegangscode per mail toegestuurd. Met deze code kunt u inloggen voorafgaand aan het concert.
Heeft u nog vragen? Kijk hier.


LIVESTREAM Octet in F grote terts op.166, D803 - Franz Schubert