Uitverkocht


Geesten, illusies, luchtspiegelingen, ze achtervolgen ons vanuit het verleden en zelfs vanuit de toekomst. Het tweede deel van Beethovens Trio in D gr.t. herinnerde Carl Czerny aan de geest van Hamlets vader, maar de connectie was misschien niet met Hamlet maar met Macbeth, aangezien Beethoven ideeën schetste voor een opera gebaseerd op een Macbeth-libretto en inzendingen voor het verlaten project zijn gevonden afgewisseld met ideeën voor de langzame beweging van het trio. In ieder geval was de Geest van Shakespeare op de een of andere manier aanwezig en de naam die Czerny suggereerde - Ghost - bleef bestaan. De afbeelding laat Beethovens notenschrift zien van het werk.

Ligeti's Hoorn Trio - ook bekend als Hommage à Brahms - is gemaakt als een aanvulling op het beroemde Hoorn Trio van Brahms. "Ergens in mijn hoofd hoorde ik het geluid van een hoorn alsof ik uit een ver bos kwam in een sprookje, net als in een gedicht van Eichendorff."

Es zog eine Hochzeit den Berg entlang, Ich hörte die Vögel schlagen,
Da blitzten viel Reiter, das Waldhorn klang, Das war ein lustiges Jagen! 
Und eh’ ich’s gedacht, war alles verhallt,
Die Nacht bedecket die Runde;
Nur von den Bergen noch rauschet der Wald Und mich schauert’s im Herzensgrunde.Lang daarvoor zou Robert Schumann een lied over deze illusie schrijven, maar er is meer van Joseph von Eichendorff dat Schumann inspireerde om in het onbekende te duiken: Prophet Bird. Een werk dat 'levendig en pittig' en toch mysterieus en bovennatuurlijk is, dat uit het niets verschijnt, ons met onbeantwoorde vragen achterlatend, betoverd, gehypnotiseerd, mijmerend over de toekomst. En die toekomst bracht ons een pandemie, een realiteit, die een illusie lijkt, die moet verdwijnen.

Geen enkele kunstenaar of componist uit deze tijd kon dit onderwerp vermijden. De Georgische componiste Eka Chabashvili componeerde een stuk, waarbij de structuur is gebaseerd op een Facebook-bericht van de beroemde Georgische schrijver Guram Megrelishvili. Hij beschreef daarin in detail alle stadia die hij doormaakte toen hij besmet was met Covid-19. Het stuk vertegenwoordigt zo de anamnese van Covid-19. De aangepaste pianopartij wordt in Tbilisi uitgevoerd door Tamar Zhvania en live uitgezonden via Skype.

Robert Schumann 1848–1849 Vogel als Prophet in g.kl.t. uit ‘Waldszenen’ op.82 (1850)

Nino Gvetadze, piano

Eka Chabashvili (1971) Anamnesis of Covid-19 (after the short story by Guram Megrelishvili) (wereldpremière, 2021)

Nino Jvania, piano
Tamar Zhvania, piano vanuit Tbilisi, Georgië 

György Ligeti (1923 – 2006) Trio voor viool, hoorn en piano (1982)

Frederieke Saeijs, viool
Hervé Joulain, hoorn 
Nino Jvania, piano

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827) Piano Trio nr.1 in D gr.t. op.70 "Ghost” (1809)

Storioni Trio

De Steinway & Sons concertvleugel wordt geleverd door Piano’s Maene Nederland.


Illusies