Dierbaar vaderland
zondag 31 juli 2022
16:00-17:15
Van der Mandelezaal
Als je ervoor kiest om een musicus of artiest te zijn, betekent het dan dat het dienen van de meest idealistische muzen je ervan weerhoudt een goede burger van je land te zijn? Of betekent het dat je - met jouw bijzondere, muzikale kracht - nog meer zou kunnen zeggen en uiten, en juist een groter publiek zou kunnen bereiken met de universele taal van muziek?
Polen heeft een moeilijke geschiedenis. Het land kende nauwelijks rust en streefde eeuwenlang naar onafhankelijkheid. Onder veel Poolse patriotten die het land dienden, waren twee muzikanten: Frederic Chopin en Ignaz Paderewski.
Chopin, bijna 20 jaar oud, verliet Polen om zijn muzikale dromen te volgen, maar Polen verliet nooit zijn ziel of muziek. Hij bleef zijn familie schrijven en streefde zelfs naar deelname aan de strijd tegen het Russische leger. Hij diende zijn land uiteindelijk met zijn muziek: door de opstand, de revolutionaire geest en de nostalgische intonatie in zijn werken te laten klinken. Terwijl hij op zijn sterfbed lag, vroeg hij zijn zus om zijn hart in Warschau te begraven. Zij smokkelde het hart onder de lagen van haar jurk langs de Russische autoriteiten en het tussen de pilaren van de Heilige Kruiskerk in Warschau waar het tot op de dag van vandaag ligt.
Nino Gvetadze leerde Paderewski kennen via de partituren van Chopin, die door hem werden bewerkt. Pas later kwam ze erachter dat Paderewski een buitengewone pianist en componist was en tegelijkertijd een diplomaat, een woordvoerder van de Poolse onafhankelijkheid, die het land diende als premier waarbij hij het Verdrag van Versailles ondertekende - dat een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Als diplomaat diende hij zijn vaderland, als muzikant moedigde hij de nieuwe componisten aan, lanceerde hij het fonds ter ondersteuning van de jonge generatie en toerde hij de wereld rond met concerten met zijn eigen composities, waarbij hij een romantisch beeld van Polen opriep. Chopin en Paderewski waren allebei muzikanten, maar er waren ook grote patriotten en trotse burgers van hun dierbare thuisland.
Ignacy Jan Paderewski (1860 – 1941) – Vioolsonate in a kl.t. op.13 (1882)
Allegro con fantasia
Intermezzo. Andantino
Finale. Allegro molto quasi presto
Frederieke Saeijs, viool
Ketevan Badridze, piano
Frédéric Chopin (1810 – 1849) - Pianoconcert nr. 2 in f kl.t. op.21 (1829)
Maestoso
Larghetto
Allegro vivace
Nino Gvetadze, piano
Baiba Skride, viool
Pinchas Adt, viool
Ivan Vukčević, altviool
Raphael Paratore, cello
Tickets € 35 incl. een drankje voorafgaand aan het concert
