Nieuws | 23 september 2023

Wereldpremière Vanessa Lann

Tijdens het Delft Chamber Music Festival worden bijna jaarlijks compositieopdrachten gegeven. Dit jaar is die voor de derde keer aan Vanessa Lann verleend. Het werk voor twee strijkers en zang draagt de titel And these hands. De wereldpremière vindt plaats op zaterdag 29 juli tijdens het programma Hollandse Meesters in muziek en verf in Museum Prinsenhof Delft.

Wereldpremière Vanessa Lann

De in New York geboren componiste Vanessa Lann (1968) woont en werkt sinds 1990 in Nederland. Ze ging bij Theo Loevendie, Gilius van Bergeijk en Louis Andriessen in de leer nadat ze cum laude afstudeerde aan Harvard University. In haar muziek breekt ze regelmatig met de traditionele concertzaal-etiquette en probeert ze de grenzen tussen kunst en het dagelijkse te laten vervagen. Lann componeerde al twee keer eerder een stuk voor het Delft Chamber Music Festival: in 2007 schreef ze Springs Eternal voor Liza Ferschtman en Inon Barnatan en in 2014 Moonshadow Sunshadow voor Liza Ferschtman en Esther Hoppe. 

Haar nieuwste werk And these hands schreef Lann voor viool, altviool en zang en zal worden uitgevoerd door Tosca Opdam (viool) en Gareth Lubbe (altviool en boventoonzang).

‘In mijn vorige twee stukken voor dit festival waren ruimtelijke elementen en bewegingen van de musici verwerkt. Omdat het festival dit jaar ‘Op Reis’ als thema heeft, neem ik wederom die ruimtelijkheid in mijn compositie mee. Ik vind het geweldig dat mijn werk op het programma staat naast muziek van Andriessen en Pijper, dat zijn twee van mijn favoriete componisten en ik heb ook gedeeltelijk bij Louis gestudeerd. Ik had hun stukken in mijn achterhoofd bij het componeren,’ aldus Lann.