Nieuws | 12 juli 2020

Liza Ferschtman neemt afscheid in 2021

Na afloop van het Delft Chamber Music Festival in 2020 neemt Liza Ferschtman afscheid als artistiek leider.

Liza Ferschtman neemt afscheid in 2021

Liza volgde in 2007 Isabelle van Keulen op, die het festival in 1997 oprichtte. Zij heeft met veel toewijding dertien festivals samengesteld. “Ik wilde dit jaar nog eenmaal het festival samenstellen om zo de speciale sfeer in Delft intens te beleven met dierbare musici én het trouwe publiek. Daarna wil ik meer ruimte nemen voor mijn solocarrière en om bij andere (zomer)festivals te kunnen optreden. Mijn laatste festival en mijn afscheid worden weliswaar een jaar uitgesteld, maar ik verheug me daarom extra op een mooie, muzikale zomer in Delft in 2021”, aldus Ferschtman.

Hoogtepunten artistiek leiderschap Liza Ferschtman
Liza nodigde vanaf het begin internationale musici uit die nog niet of nauwelijks in Nederland optraden. Denk aan Amihai Grosz, Nicolas Altstaedt, Alina Ibragimova, Nicolas Daniël, Elina Vähälä en Sebastian Klinger. Kenmerkend aan haar programmering was de durf om buiten de begaande paden te treden. Zij programmeerde niet alleen kamermuziek in de klassieke vorm, maar voegde daar in de industriële setting van Lijm & Cultuur multidisciplinaire voorstellingen als Die Sieben Todsünden en Begin van een onbekend tijdperk aan toe. Ook de door haar geïnitieerde formule van de Cocktail Concerten was nieuw en is door meerdere zalen, waaronder het Concertgebouw, overgenomen. Onder Ferschtman is het festival meer naar ‘buiten’ getreden dankzij het gratis toegankelijke Dille & Kamille Marktconcert midden in de stad en de Stoelendansconcerten in Midden-Delfland

Over Nino Gvetadze
Evert van den Bergh, voorzitter bestuur, over de aanstelling van Gvetadze: “Wij zoeken in de artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival iemand die in staat is een creatief programma van hoge kwaliteit te maken, (inter-)nationale musici uit zijn/haar netwerk kan uitnodigen en enthousiasmeren, en iemand die het festivalconcept niet alleen muzikaal maar ook persoonlijk kan overbrengen naar het publiek. Wij hebben in Nino deze persoon gevonden. Zij is een begenadigd concertpianiste met een grote muzikale integriteit en een uitgebreid internationaal netwerk dat verder reikt dan alleen kamermuziek. Wij hebben de overtuiging dat zij de muzikale én sociale persoonlijkheid heeft om het festival verder uit te bouwen in de lijn van haar voorgangers Isabelle van Keulen en Liza Ferschtmab.”

“Het is met groot vertrouwen dat ik het artistiek leiderschap aan Nino Gvetadze zal doorgeven. Zij heeft als musicus een grote integriteit, een gevarieerd netwerk, ervaring als programmeur en een warme, hartelijke persoonlijkheid waarmee zij zowel musici als publiek voor zich inneemt! Ik heb het volste vertrouwen dat met Nino het Delft Chamber Music Festival een sterke, boeiende en feestelijke toekomst tegemoet treedt!”, aldus Liza Ferschtman.

Een nieuwe artistiek leider betekent een nieuw geluid. Maar de essentie van het festival zal hetzelfde blijven. Net als in voorgaande jaren wil het festival meegaan met de tijd, voorop lopen in nieuwe ontwikkelingen en met een frisse blik naar het festivalconcept blijven kijken.
Nino Gvetadze: “Het festival heeft een lange traditie op het gebied van kamermuziek in Nederland en heeft de reputatie van een van de meest gerespecteerde, fantasierijke, innovatieve festivals in Europa te zijn. Het festival staat bekend vanwege de interessante programmering en de eersteklas musici die er optreden. Het trekt een groot publiek dat elk jaar groeit. Dit zijn de componenten die het festival sterk maken en als artistiek leider is het mijn doel om deze hoge standaard te behouden en het festival te verrijken met kleurrijke en spannende programma's. Ik ben zeer vereerd en verheugd om lid te worden van het team van het Delft Chamber Music Festival.”