Nieuws | 7 juni 2023

Interview Klaus Bertisch en Rennik-Jan Neggers

LIEFDE, JE KOMT ER NOOIT UIT…EN DAT IS LEUK!

Wat hebben de twee cowboys Ennis en Jake uit Brokeback Mountain en Romeo en Julia van Shakespeare met elkaar gemeen? Beide koppels waren verliefd op elkaar maar hun relatie werd door de buitenwereld niet geaccepteerd en/of paste gewoonweg niet in de dagelijkse praktijk. Genoeg stof voor de theatermakers Klaus Bertisch en Rennik-Jan Neggers om de diverse vormen van de liefde te onderzoeken. Het uiteindelijke resultaat is de muziektheaterproductie Tell me the truth aboutlove dat op zondag 29 juli te zien is in Lijm & Cultuur tijdens het Delft Chamber Music Festival.

Aanleiding voor de productie was het thema van de 22 eeditie van het festival: Jij en ik. Liefde voor, door en in muziek. Artistiek leider en violiste Liza Ferschtman was gegrepen door de Dialogen van de Griekse filosoof Plato die al 400 jaar voor Christus een discussie uiteenzette over het fenomeen liefde. Conclusie van Plato was dat de essentie van liefde voor iedereen anders is. 

Liefde met en zonder seks
In de voetsporen van Plato gingen Klaus Bertisch en collega Rennik-Jan Neggers op speurtocht naar de diverse varianten van de liefde en stelden zichzelf de vraag wat de liefde eigenlijk is. ‘’We hebben het antwoord niet kunnen vinden’’, aldus een lachende Rennik-Jan Neggers. ‘’Iedereen vertelt zijn eigen waarheid over de liefde’’, vult Klaus Bertisch aan. Er zijn gelukkige geliefden, ongelukkige geliefden, geliefden die geen passie hebben maar op zoek zijn naar verbinding, al dan niet met óf zonder seks etc. Alles is mogelijk!

Bertisch en Neggers, die al eerder samenwerkten in de operaproductie Jedermann van Frank Martin, hebben met enorm veel plezier uiteindelijk vier verschillende vormen van liefde geformuleerd, gekoppeld aan drie beroemde duo’s. 

Bertisch en Neggers waren gegrepen door het middeleeuwse liefdesverhaal Abélard en Héloïse. Abélard zag de liefde als een spel. Verliefd was hij niet maar toen de relatie verboden werd, stortten de twee zich in een geheime vurige affaire. Het bracht hen uiteindelijk in het klooster. In Tristan en Isoldekon de ultieme vereniging pas plaatsvinden na de dood van het duo. Ennis en Jake, uit Brokeback Mountain,legden zichzelf beperkingen op terwijl in Romeo en Juliaeen politiek/sociaal klimaat de relatie verstoorde. Na de ontmoeting met deze koppels willen Bertisch en Neggers een utopie over de liefde schetsen, een samenzijn waarbij alles eigenlijk mogelijk is en geaccepteerd. ‘’Maar verwacht tijdens de voorstelling geen antwoorden op de vraag wat liefde eigenlijk is, je komt er nooit uit…en dat is leuk!’’ zegt Klaus Bertisch.

Tell me the truth about love
In Tell me the truth about love worden deze vormen verbeeld door teksten van onder andere Plato, Shakespeare, Stendal, Wagner en Annie Proulx. De verteller is Judy Lijdsman. Naast een uitgebreid ensemble, met daarin onder andere Liza Ferschtman, zijn ook de acteurs Rik Witteveen en Eva Layla Schipper, de mimespeler Nick Deroo, mezzosopraan Rosanne van Sandwijk en tenor Peter Gijsbertsen betrokken bij de productie.

Leidraad is het gedicht Tell me the truth about love van W.H. Auden dat door Benjamin Britten op muziek is gezet. Op zoek naar geschikte composities hebben Bertisch en Neggers niet per se werken uitgekozen die rechtstreeks verwijzen naar de duo’s. In de productie hoort het publiek dus geen Romeo en Julia van Prokofjev of Tristan en Isolde van Wagner maar onder andere een pianosonate van Beethoven en het lied Heideröslein van Schubert. ‘’Een volkomen gevoelsmatige keuze’’, volgens Bertisch en Neggers, ‘’wij zijn op zoek gegaan naar muziek die in onze ogen de liefdesthema’s het beste vertolken’’.

Omdat Lijm & Cultuur een zogenaamd flexibele zaal is zonder vast stoelenplan en podium is het de ideale locatie voor Tell me the truth about love. De ruime wordt uitermate sober ingedeeld en het speelvlak bestaan uit 3 verhoogde blokken. Het publiek zit zeer dicht op de spelers en musici. Bovendien is de bar vlakbij. ‘’Uitermate goed voor de nazorg’’, concluderen Bertisch en Neggers verheugd. Niet dat zij na de voorstelling het publiek zullen bijstaan voor vragen op liefdesgebied. Bertisch en Neggers zijn eerder twee, ietwat zwijgende, toehorende barmannen die tijdens het poleren van de glazen bemoedigend knikken bij het aanhoren van verhalen over liefde. In de liefde is immers alles mogelijk.

Tekst: Frank van der Schaar