Nieuws | 7 juni 2023

De plannen van Nino Gvetadze

“Het Delft Chamber Music Festival staat natuurlijk al jaren bekend om de hoge kwaliteit van de concerten en de diversiteit van de musici. Daar wil ik niets aan veranderen. Maar ik wil wel verder kijken om te zien welk gebied in de klassieke muziek op dit moment onze aandacht nodig heeft. Zoals bijvoorbeeld jonge musici die in de afgelopen moeilijke periode tijdens de pandemie geen mogelijkheid hadden om op te treden. Zij konden geen ervaring op doen en niet groeien en wij willen ze heel graag steunen. Daarom lanceren we dit jaar de Delft Chamber Music Academy. Hierin krijgen jonge musici de kans om elkaar te ontmoeten, met vooraanstaande musici samen te werken en concerten tijdens het festival te verzorgen."

De plannen van Nino Gvetadze

Daarnaast blijven we compositieopdrachten verstrekken en zullen we het multidisciplinaire concept verder ontwikkelen. Tegelijkertijd zetten we de traditie voort van het programmeren rond een bepaald thema, zodat onze bezoekers een totaalplaatje krijgen van bepaalde werken of componisten. Zo geven we ze de kans nieuwe, interessante details te ontdekken; zelfs in de stukken die heel bekend lijken.”

Wat betekent kamermuziek in jouw leven?
“Kamermuziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Als pianist breng ik veel tijd alleen door met oefenen of reizen voor solorecitals of concerten met orkesten. Kamermuziek geeft mij de mogelijkheid om interessante en inspirerende muzikanten te ontmoeten, om met hen samen te werken en van hen te leren en als musicus te groeien. Het is een manier van communiceren waarbij je moet luisteren, leiden, reageren, improviseren en snel beslissingen moet nemen. Je moet samenwerken, ondersteunend én inspirerend zijn. Als je samen speelt en alle deze ervaringen deelt, zijn er momenten waarop het publiek de elektriciteit en de magie voelt die op het podium ontstaat. Dit is alleen mogelijk tijdens het spelen van kamermuziek.”