Nieuws | 27 mei 2020

Belinfante Quartet wint DCMF Award 2019

Het Belinfante Quartet ontving op maandag 10 juni jl. de tweede ‘Delft Chamber Music Festival Award’. Deze award is een aanmoedigingsprijs voor jong muzikaal talent en bestaat uit een optreden tijdens het Delft Chamber Music Festival (DCMF). De uitreiking vond plaats als slotstuk van het Delft Fringe Festival, één van de partners van het DCFM. Naast het Belinfante Quartet waren de Prima Donna’s en Jonathan Nagel genomineerd voor de prijs.

Belinfante Quartet wint DCMF Award 2019

Van de drie genomineerde ensembles, de Prima Donna's, Jonathan Nagel en Belinfante Quartet heeft laatstgenoemde de DCMF Award 2019 gewonnen. Deze award staat garant voor een betaald optreden tijdens de 24e editie van Delft Chamber Music Festival in 2020. Het Belinfante Quartet voerde onder de titel Tchk - Tsjech! miniaturen van de Tsjechische componist Léos Janácek uit en werkte voor dit project samen met beeldend kunstenaar Jordi Cárdenas.

De jury van Delft Chamber Music Festival roemde het kwartet om de goede concentratie, zuivere klank en het samenspel. De beelden van Cárdenas pasten mooi bij de muziek en de jury was enthousiast over de originele interactie tussen de musici en de beelden. De crossover tussen muziek en beeld past bovendien goed binnen de trend om binnen de klassieke muziek buiten de lijntjes te kleuren, iets wat Delft Chamber Music Festival ook steeds nastreeft. Het kwartet bestaat uit Olivia Doflein, Fiona Robertson, Sophie Vroegop en Pau Marquès i Oleo.

Talentontwikkeling staat centraal
Net zoals het bij het Delft Fringe Festival (een van de grootste theaterfestivals van Nederland) is één van de speerpunten van het Delft Chamber Music Festival het promoten en stimuleren van jong talent. Zo realiseert het festival jaarlijks de Jong Talent Route met o.a. de prijswinnaars van de diverse klassieke concoursen die jaarlijks in Nederland plaatsvinden. Dit jaar vindt deze concertroute, met o.a. pianiste Yang Yang Cai en celliste Eline Hensels, plaats op vrijdag 2 augustus in diverse historische locatie in de binnenstad van Delft. Hier treedt ook de winnaar van de DCMF Award 2018 op: het DOT Quartet. Tijdens het festival is er tevens de muziektheatervoorstelling Willem, de opera waar kinderen tussen de 6 en 12 jaar uit Delft en omgeving in meespelen én het Orfeo Scratch Concert door amateurzangers en -musici uit Delft e.o..

Elk jaar mogen er twee jonge professionele ensembles aan het Kamermuziek Atelier Delft meedoen. Deze zomer zijn dat het DOT Quartet (winnaar DCMF Award 2018) en het Belinfante Quartet (winnaar DCMF Award 2019).