Altviolist Wen Xiao Zheng werd in 1981 in China geboren en werd op tienjarige leeftijd toegelaten aan het conservatorium in Shanghai. Op zijn 14e stapte hij over naar de altviool en studeerde cum laude af met een Bachelor of Arts-diploma. Verdere fasen van zijn muzikale opleiding omvatten de Escuela Superior de Música Reina Sofia in Madrid, waar hij studeerde bij Gérard Caussé, de muziekacademie in de Duitse stad Detmold en de muziekacademie in München, waar hij les kreeg van Hariolf Schlichtig. In 2009 voltooide hij zijn opleiding als uitvoerend musicus en een diploma kamermuziek. 

Tijdens de nationale Chinese vioolwedstrijd won Wen Xiao Zheng de eerste prijs, net als bij de "Ciudad de Xàtiva" en "Llandes Múscia" concoursen in Spanje. In Moskou ontving hij de speciale prijs voor de beste kamermusicus. In München won Wen Xiao Zheng de tweede prijs tijdens het ARD muziek concours. Dat jaar werd geen eerste prijs toegekend. De publieksprijs werd ook uitgereikt aan Wen Xiao Zheng.  

De altviolist heeft orkestervaring opgedaan bij het Berliner Philharmonisch Orkest, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het Beierse Staatsorkest. Zijn kamermuziekpartners zijn Ana Chumachenco, Daniel Hope, Yuri Bashmet, Nicolas Alststädt, Maximilian Hornung en het Rodin Quartet. Begin 2014 werd Wen Xiao Zheng de eerste altviolist in het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks.


Optredens Wen Xiao Zheng

Wen Xiao Zheng