Altviolist Vladimir Mendelssohn werd geboren in een familie met een rijke muziektraditie. Hij studeerde altviool en compositie in Boekarest. Zijn muzikale opleiding volgde hij in Boekarest, waar hij grote prijzen won voor altviool en compositie, en sindsdien heeft hij zelf zitting gehad in internationale wedstrijdjury's. Vladimir verhuisde in 1979 naar Nederland. Hij doceert kamermuziek aan het conservatorium van Parijs en aan de conservatoria van Den Haag, Essen en Bologna. Sinds 2005 is hij artistiek directeur van het Kuhmo Chamber Music Festival in Finland.

Vladimir verleende zijn medewerking aan tal van kamermuziekformaties – zoals het Enesco Quartet waarmee hij optrad over de hele wereld. Ook trad hij op vele internationale festivals op zoals Gidon Kremers Lockenhaussen Festival en Dmitry Sitkovetsky's Wasa Festival.

Als componist schreef hij vele werken voor solo-instrumenten, gemengd koor, symfonisch en kamerorkest. Ook schreef hij voor ballet, toneel en film. Als musicus en componist heeft hij interesse in hedendaagse muziek en het grote repertoire uit de klassieke en romantische periode. Vladimir werkt mee aan vele opnames, waaronder een prijswinnende release van Brahms Lieder en gaf masterclasses in heel Europa. 


Optredens Vladimir Mendelssohn

Vladimir Mendelssohn