Salome Benidze - Georgische prozaïst, dichter en vertaler - werd geboren in Kutaisi. Ze studeerde journalistiek, politieke wetenschappen en public relations, op verschillende momenten, in Georgië, Litouwen en Griekenland.

Salome's eerste dichtbundel An Explanatory Note werd in 2011 gepubliceerd en werd bekroond met de Saba Literatuurprijs. Haar verhalen zijn opgenomen in verschillende "15 beste verhalen van het jaar" -collecties. Een verzameling korte verhalen van Salome - De stad aan het water, vaak een roman genoemd, werd in 2015 gepubliceerd en werd al snel een landelijke bestseller. In 2016 werd De stad aan het water bekroond met de "Tsinandali-prijs" en werd bovendien door adolescenten gekozen als het favoriete boek in het kader van het project dat werd uitgevoerd door de Georgische openbare omroep. De stad aan het water werd in het Duits vertaald en in 2017 in Duitsland gepubliceerd.

Een fotoboek van Salome en fotograaf Dina Oganova over de Russisch-Georgische oorlog van 2008 - sHEROes, verteld door verhalen van vrouwen, werd in 2018 gepubliceerd. In 2019 werd sHEROes de winnaar van de literaire prijs LITERA in de nominatie Beste Documentaire Proza.

Salome is actief betrokken op het gebied van vertalen en heeft verschillende bekende auteurs vertaald, waaronder Salman Rushdie, Chimamanda Ngozi Adichie en Rupi Kaur. Salome is een communicatiespecialist. Ze bekleedt de functie van assistent-professor aan de Georgian Institute of Public Affairs School of Journalism and Media Management.


Optredens Salome Benidze

Salome Benidze