De Georgische pianist Nino Jvania studeerde af aan het conservatorium van Tbilisi V. Sarajishvili. Daarna ging ze naar Duitsland om te studeren aan de R.Schumann-Hochschule Düsseldorf. Haar bijzondere interesse in hedendaagse muziek leidde haar tot meerdere deelname aan Stockhausen-cursussen (Duitsland) en de prijswinnende uitvoering op de Orléan International Piano Competition of 20th Century Music (Frankrijk). Ze was de beurshouder van de DAAD, Alfred Toepfer Stiftung, Heinrich Boell Foundation, Open Society Foundation en de International Ensemble Modern Academy. Haar interesse in hedendaagse muziek bepaalde ook haar onderzoeksactiviteit. Nino's proefschrift observeert het pianowerk van Karlheinz Stockhausen, die haar op de lijst van aanbevolen vertolkers van zijn muziek plaatste. Ze is ook de auteur van een monografie over hedendaagse piano-uitvoeringen.

Nino heeft masterclasses en openbare lezingen gegeven aan conservatoria en muziekacademies in Helsinki, Siena, Boedapest, Aarhus, Oslo, Riga, Tallinn en Birmingham. Ze is ook uitgenodigd als gastartiest op verschillende festivals en cursussen: NEC Summer Institute for Contemporary Piano Performance (Boston, VS), Encuentros (Buenos-Aires, Argentinië), Stockhausen International Symposium (Kiev, Oekraïne), Young Euro Classics ( Berlijn, Duitsland), Close Encounters (Zwitserland), Viola Forum (Poznan, Polen), NovemberFest (Birmingham, VK). In 2010 en 2013/14 was ze gasthoogleraar / wetenschapper aan het New England Conservatory en de New York University en gaf ze ook gastcolleges aan de universiteiten van Harvard en Tufts.

Nino is mede-oprichter van het New Music Student Ensemble van het Conservatorium van Tbilisi en het Contemporary Music Ensemble Georgia Modern.


Optredens Nino Jvania

Nino Jvania