Niek Baar (Rotterdam, 1991) begon op 8-jarige leeftijd viool te spelen. Vijf jaar later werd hij toegelaten tot de jonge talentklasse van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij les kreeg van Mireille van der Wart. In 2012 ontving Niek zijn bachelordiploma 'cum laude' van dezelfde school, waar hij vervolgens studeerde bij Philippe Graffin en Peter Brunt. In juli 2016 voltooide hij zijn Master studies aan het "Hanns Eisler" Conservatorium in Berlijn met de hoogst mogelijke score. Niek studeerde op deze school met professor Stephan Picard.  

Niek won verschillende nationale en internationale concoursen zoals de 'International Solo Bach Competition' in Londen, waar hij de eerste prijs ontving. Ook in Nederland won Niek verschillende prijzen tijdens de Nationale Vioolwedstrijd 'Davina van Wely' en de Princes Christina Concours. In december 2015 ontving hij de 'Kersjesprijs', een prijs voor jonge getalenteerde strijkers ter waarde van 15.000 euro. In mei 2017 won Niek de 'Manfred Grommek Förderpreis' op het Kronberg Muziekfestival in Duitsland. In januari 2018 won hij de eerste prijs tijdens de nationale vioolwedstrijd 'Oskar Back'  

Niek heeft concerten gegeven in verschillende landen in Europa. Hij trad op als solist of in kamermuziekgroepen in alle grote zalen. Hij was ook te gast op verschillende festivals in Nederland zoals het Delft Chamber Music Festival, het Gergiev-festival in Rotterdam en het Bachfestival in Dordrecht. Als solist werkte Niek met verschillende orkesten: toen hij zestien was maakte hij zijn solodebuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de grote zaal van De Doelen in Rotterdam. In maart 2013 maakte hij zijn debuut in het Concertgebouw in Amsterdam met Sinfonia Rotterdam onder leiding van dirigent Conrad van Alphen en in januari 2016 maakte Niek zijn solodebuut in de Berliner Philarmonie met de Berliner Camerata.   

Niek speelt op een zeer speciale en zeldzame viool, gemaakt in de hoofdstad van de vioolbouw: Cremona, Italië in 1729 door Carlo Bergonzi. Deze viool behoort toe aan de Tjardus Greidanus Stichting in Amsterdam.


Optredens Niek Baar

Niek Baar