Contrabassist Nicholas Santangelo Schwartz, oorspronkelijk afkomstig uit Brookline, Massachusetts (VS), woont in Amsterdam. In zijn jeugd was Nicholas een competitieve skateboarder; hij was zelfs tweemaal kampioen onder de 15 jaar in Boston. Hij ontving zijn bachelordiploma aan de Boston University, waar hij de Zulalian Foundation Award ontving. Zijn docenten zijn onder meer Edwin Barker (Boston Symphony-eerste contrabassist) en Matthew McDonald (solobassist van de Berlin Philharmonic) aan de Karajan Academy in 2012-13.

Nicholas won meerdere eerste prijzen bij internationale competities. Zo was hij de jongste winnaar ooit van de International Society of Bassists Solo Competition en de commissieprijs. Hij was ook de eerste contrabassist die unaniem de Stulberg International String Competition en de Bach Festival Society Award in zijn 43-jarige geschiedenis won. In 2013 werd Nicholas vaste bassist van het Concertgebouworkest. Hij speelde voorheen bij de Berlin Philharmonic als lid van de Karajan Akademie, en in de VS met de Boston Symphony and Pops-orkesten. Naast een lange tijd lid van het Verbier Festival Chamber Orchestra, was hij gastartiest op meerdere internationale kamermuziekfestivals. 

Nicholas treedt regelmatig op met topartiesten als Daniel Rowland, Eldbjørg Hemsing, Anna Fedorova, Olivier Patey en Benedict Kloeckner. Nicholas is niet alleen een bassist van wereldformaat, maar ook een actieve cellist. Hij is de enige artiest die op artistiek niveau op beide instrumenten speelt en treedt vaak op zowel contrabas als cello in dezelfde programma's. Met de wereldberoemde concertpianiste Anna Fedorova vormt hij het Oyster Duo dat optreedt in Europa, Oekraïne en de VS.

In andere muziekgenres voelt Nicholas zich even thuis. Als jazzbassist won hij op 15-jarige leeftijd zijn eerste internationale wedstrijd in Carnegie Hall met het "Midday Jazz Quartet", waarmee hij de hoofdprijs ontving van de Chamber Music Foundation van de New England International Chamber Music Competition. Hij deelde het podium met vooraanstaande artiesten als Mark O'Connor en Russell Malone en Clark Terry.

Nicholas bespeelt contrabassen van Gaetano Antoniazzi (1872, Milaan) en Bernhard Simon Fendt II (Londen, 1840) in bruikleen van de Stichting Concertgebouworkest en een cello van Johannes Theodores Cuypers (1788, Den Haag) in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Hij is een gesponsorde artiest van Pirastro-snaren.


Optredens Nicholas Santangelo Schwartz

Nicholas Santangelo Schwartz