De Duitse harpiste Miriam Overlach treedt op als soliste en kamermusicus, houdt van theatrale performances en is artistiek leidster van Ensemble Lumaka. Zij is winnares van het Vriendenkrans Concours en Nederlands Harp Concours 2007, laureate van het ‘Deutscher Musikwettbewerb’ 2008. De afgelopen jaren gaf Miriam veelvuldig solo- en kamermuziekrecitals in Nederland en Duitsland (o.a. een tournee via de Musikwettbewerb), in onder meer de kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam, de Norddeutsche Rundfunk in Hannover en tijdens het Grachtenfestival.

Met haar Ensemble Lumaka won Miriam in 2006 het Almere Kamermuziekconcours en in 2009 de publieksprijs van ‘Het Debuut’. Lumaka bracht verschillende kamermuziek-cd’s uit. 

Miriam speelt regelmatig bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Koninklijk Concertgebouworkest of de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen als ook in hedendaagse muziekensembles. Haar belangstelling voor hedendaagse ontwikkelingen en innovatie in de klassieke muziek brachten haar bij verschillende groepen en initiatieven. Zo werden meerdere harpsolowerken voor haar geschreven die zij op Festivals als November Music, in Huddersfield of in Cairo in première bracht.

Miriam gaf lezingen en workshops voor componisten en harpisten tijdens de Gaudeamus Muziekweek, op Nederlandse conservatoria en tijdens het Dutch Harp Festival. Voor het laatste was zij betrokken bij het opzetten van het Internationale Compositieconcours. Sinds dit jaar speelt Miriam samen met Marianne Smit voor de Stockhausen Foundation het harpduo ‚Freude‘ dat Stockhausen in 2006 voor Marianne componeerde. Zij geven hiermee internationaal uitvoeringen zoals bijvoorbeeld op het Bologna Festival of tijdens her herdenkingsconcert in Stockhausens woonplaats Kürten.


Optredens Miriam Overlach

Miriam Overlach