Altviolist Mikhail Zemtsov werd geboren in Rusland in 1969 en kreeg zijn eerste vioollessen op 5-jarige leeftijd van zijn moeder Ludmila Levinson. Daarna studeerde hij altviool, compositie en orkestdirectie aan de conservatoria van Moskou, Hamburg, Maastricht en Vilnius bij o.a. G. Odinets, B. Dinerstein en M. Kugel (altviool), T. Tchudova (compositie) en Juozas Domarkas (Master Orkestdirectie). Hij volgde lessen en masterclasses orkestdirectie bij Lev Markiz, Gianandrea Noseda, Neeme en Paavo Jarvi, Laurence Foster en Daniel Raiskin. Mikhail is prijswinnaar van de “1st International Viola Competition” in Wenen en "Elisa Mayer Competition" in Hamburg. 

Mikhail heeft een prachtige carrière ontwikkeld als altviolist, docent en dirigent. Als solist trad hij op met o.a. het Luxembourg Phiharmonisch, Wiener Volksoper, Hamburger Symphoniker, Stavanger Symphony (Norwegen), Kamerorkest van Brussel en het Residentie Orkest o.l.v. Neeme Jarvi, Jaap van Zweden, Dmitri Kitajenko, Leif Segerstam. Mikhail is veelvuldig te horen op internationale festivals in Europa en Amerika waar hij speelt met o.a. Dmitri Sitkovetsky, Boris Berezovsky, Misha Maisky, Sarah Chang, Janine Jansen, Julian Rachlin, Leipziger, Jerusalem, Borodin kwartetten.

Hij nam tientallen CD's op voor o.a. Chandos, Naxos en Sony Masterworks en nam deel aan talrijke radio- en televisieopnamen. Mikhail speelt regelmatig met de Nederlandse gitarist Enno Voorhorst (Duo Macondo) en hij is de altviolist van het Utrecht String Quartet. Samen met zijn vrouw Julia, broer Alexander en dochter Dana heeft hij het Zemtsov Altviool Kwartet opgericht; het kwartet organiseert drie keer per jaar het Zemtsov Altviool Masterclass.

Mikhail is als docent altviool verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het HKU Utrechts Conservatorium. Meerdere van zijn studenten zijn laureaat geworden van nationale en internationale concoursen. Mikhail geeft regelmatig masterclassen en werd uitgenodigd als jurylid van internationale concoursen.

Mikhail is dirigent van het Young Talent Symphony Orchestra van Codarts/Hellendaal (Rotterdam). Hij heeft regelmatig als dirigent gewerkt met het Utrecht Conservatory Strings, het Atheneum Kamerorkest en de Symphoniorkesten van de conservatoria van Den Haag en Rotterdam. Ook heeft Mikhail aan het Kurt Thomas Cursus in het Utrechtse conservatorium lesgegeven (orkestdirectie voor koordirigenten). Mikhail heeft als gastdirigent opgetreden met orkesten in België (o.a. met I Solisti di Vento), Spanje, Italië en Latijns–Amerika, hij heeft gewerkt met solisten als Janine Jansen, Dmitri Makhtin, Atar Arad, Gavriel Lipkind, het Malibran Quartet. 


Optredens Mikhail Zemtsov

Mikhail Zemtsov