Lars Anders Tomter is een van de meest vooraanstaande altviolisten van dit moment. Hij werd geboren in Hamar, Noorwegen en begon op achtjarige leeftijd met viool en altvioollessen. Beide instrumenten studeerde hij bij professor Leif Jørgensen aan het Oslo Music Conservatory en de Norwegian State Academy. Daarna vervolgde hij zijn studie bij professor Max Rostal en bij Sándor Vegh. Hij ontving een speciale prijs voor zijn interpretatie van Bartóks Altvioolconcert op het Internationale Altvioolconcours in Boedapest in 1984 en won vervolgens het Maurice Vieux Internationaal Concours in Lille in 1986.

Lars onderscheidt zich door frequent nieuwe muziek uit te voeren, waaronder vier wereldpremières  van Ragnar Söderlind, Erkki-Sven Tüür, Rolf Wallin en Anders Eliasson, die allemaal voor hem zijn geschreven. In 2011 nam hij het Altvioolconcert van Vagn Holmboe op met Norrkoping Symphony Orchestra, dat werd uitgebracht op het dacapo-label. In 2015 nam hij het Altvioolconcert van Poul Ruders op met het Aarhus Symphony Orchestra en in 2016 speelde hij het Altvioolconcert van Egil Hovland met het Oslo Philharmonic.

Lars ontving voor zijn internationale optredens als altvioolsolist lovende kritieken in heel Europa en de Verenigde Staten. Hij is ook regelmatig te gast op belangrijke festivals zoals BBC Proms, Lockenhaus, Kissingen Summer, Mondseetage, Schleswig-Holstein, Schwetzingen, Styriarte, Verbier en op een aantal festivals in Scandinavië. Daarnaast is hij mede-artistiek directeur van het Noorse Risør Chamber Music Festival. Zijn uitgebreide repertoire omvat alle grote hedendaagse werken, en hij heeft opnames gemaakt voor Simax, Naxos, Virgin Classics, NMC, Somm en Chandos.

Lars is een professor aan de Staatsacademie in Oslo en geeft leiding aan een aantal van de meest getalenteerde strijkers van Noorwegen. In 2013 werd hij benoemd tot assistent-professor aan de Royal Danish Music Academy in Kopenhagen.

Hij bespeelt een Gasparo da Salo altviool uit 1590.


Optredens Lars Anders Tomter

Lars Anders Tomter