Klaus Bertisch werkt als dramaturg, regisseur en schrijver. Hij studeerde in Frankfurt am Main. Van 1979 tot 1987 was hij dramaturg bij Oper Frankfurt. Daarna werkte hij voor Siemens Kultur Programm te München en voor operahuizen en festivals in heel Europa. Van 1990 tot 2018 was hij dramaturg bij De Nationale Opera Amsterdam. Hij werkt voornamelijk met regisseurs als Pierre Audi, Floris Visser, Andrea Breth en Christof Loy.

Als regisseur specialiseerde zich Klaus op scenische recitals en creëerde projecten met zangers als Olaf Bär, Marlis Petersen, Mojca Erdmann en Thomas Oliemans. In het Amsterdamse Concertgebouw regisseerde hij Die lustige Witwe en De Spelers, elders ook de One-Woman-Show Heute Abend: Lola Blau.

Hij was docent aan de International Opera Studio Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Akademie der Bildenden Künste in Stuttgart. Tegenwoordig geeft hij les bij de Dutch National Opera Academy. Naast bijdragen aan boeken en tijdschriften publiceerde Klaus de verzameling Schwanenmärchen, een boek over regisseur Ruth Berghaus en de eerste Duitstalige biografie over de Nederlandse componist Leo Smit: Unerhörtes Talent. Voor de overzichtstentoonstelling van theaterfotografe Ruth Walz in Berlijn 2021 schreef hij voor de catalogus een uitgebreid artikel over diverse Parsifal-producties.


Optredens Klaus Bertisch

Klaus Bertisch