De Hongaarse viool- en altvioolvirtuoos Katalin Kokas begon viool te studeren bij mevrouw Béla Gyánó in de stad Kaposvár toen ze nog maar vijf jaar oud was. Haar lessen gingen verder in Pécs bij György Papp en toen werd ze op 11-jarige leeftijd toegelaten tot de Liszt Academy's School for Exceptional Young Talents, waar haar mentoren Ferenc Halász en vervolgens Dénes Kovács waren. Op haar zestiende ontving ze een studiebeurs aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Toronto, waar ze studeerde bij Lóránd Fenyves. Na haar tijd in Canada keerde Kokas terug naar de Academie voor Muziek waar ze, onder begeleiding van Eszter Perényi, cum laude afstudeerde. Haar opleiding werd verder verbeterd door frequente bezoeken aan de privélessen en masterclasses van Ferenc Rados, Igor Ozim, Endre Wolf, Tibor Varga, György Pauk, Dénes Zsigmondy, György Kurtág, Jaime Laredo en Leon Fleischer.

Na het winnen van nationale competities in Hongarije, won ze in 1994 de eerste prijs op de Kocian Violin Competition in Tsjechië en in 1996 won ze de Concerto Competition aan het Koninklijk Conservatorium van Toronto. In 1997 werd ze eerste in het Semmering Bartók Vioolconcours en in 1998 won ze het Martinu Foundation Violin Competition. In 1999 won ze de eerste prijs op het Carl Flesch International Violin Competition, en in 2002 ontving ze de eerste prijs op het International József Szigeti Violin Wedstrijd.

Katalin is nu een van de meest opvallende figuren in Hongarije op het gebied van klassieke muziek. Naast soloconcerten spelen kamermuziek, optredens met strijkkwartetten en lesgeven allemaal een prominente rol in haar leven. Sinds 2002 geeft ze regelmatig masterclasses over de hele wereld en sinds 2004 is ze universitair hoofddocent aan de Liszt Academie voor Muziek.

Katalin is een van de oprichters van het Kelemen Quartet en ze trad met hen op in heel Europa en ook in de VS en Australië. Het kwartet trad op met grote musici als Joshua Bell, Ferenc Rados, József Lendvai, Maxim Rysanov, José Gallardo, Nicolas Altstaedt en Frankl Péter.

Katalin Kokas bespeelt een Testore-viool uit 1698, die haar door de Hongaarse staat is uitgeleend, en een Luigi Fabris-altviool uit 1863.


Optredens Katalin Kokas

Katalin Kokas