De Finse pianist Juho Pohjonen begon zijn pianostudie in 1989 aan de Junior Academy van de Sibelius Academy in Helsinki, en behaalde vervolgens een Master's Degree van Meri Louhos en Hui-Ying Liu-Tawaststjerna aan de Sibelius Academy in 2008. Pohjonen werd door Sir Andras Schiff geselecteerd als de winnaar van de Klavier Festival Ruhr Scholarship 2009 en heeft prijzen gewonnen op internationale en Finse wedstrijden.

Juho treedt veelvuldig op in Europa, Azië en Noord-Amerika, werkt samen met symfonieorkesten en speelt in recitals en brengt kamermuziek. Als fervent vertolker van Scandinavische muziek, vromen zijn optredens een showcase van muziek van Finse componisten zoals Esa-Pekka Salonen, Kaija Saariaho en Jean Sibelius. Juho's meest recente opname met cellist Inbal Segev bevat cellosonates van Chopin en Grieg, en Schumanns 'Fantasiestücke, kenmerkend voor het romantische repertoire. Plateaux, zijn debuutopname op Dacapo Records, bevatte werken van de overleden Scandinavische componist Pelle Gudmundsen-Holmgreen, waaronder de solo pianosuite For Piano, en het pianoconcert Plateaux pour Piano et Orchestre, met het Danish National Symphony Orchestra en dirigent Ed Spanjaard.

Juho vormt samen met violist Petteri Iivonen en cellist Samuli Peltonen het Sibelius Trio. Zij brachten  een opname uit bij het Yarlung Records label ter ere van de honderdste verjaardag van de Finse onafhankelijkheid in 1917. Het album, door Stereophile omschreven als 'een prachtig debuut', bevatte werken van Sibelius en Kaija Saariaho.


 


Optredens Juho Pohjonen

Juho Pohjonen