De Hongaarse violist Barnabás Kelemen begon met viool bij Valéria Baranyai; als student van Eszter Perényi studeerde hij in 2001 af aan de Liszt Academy of Music. Hij werd enorm beïnvloed door zijn latere leraren: Isaac Stern, Ferenc Rados en Zoltán Kocsis. Hij studeerde orkestdirectie bij twee giganten uit de Finse traditie: Leif Segerstam en Jorma Panula.

Barnabás heeft uitstekende resultaten behaald in prestigieuze wedstrijden, waaronder eerste prijzen op zowel de Internationale Mozart Vioolwedstrijd in Salzburg in 1999, als de Internationale Vioolwedstrijd van Indianapolis in 2002. Hij won de derde prijs bij het Koningin Elisabeth Concours te Brussel in 2001. Zijn kunstenaarschap werd erkend met de hoogste beroeps- en staatsprijzen: hij ontving Liszt- en Kossuth-prijzen en Prima- en Gramophone Awards. Barnabás is houder van het Ridderkruis in de Orde van Verdienste van de Republiek Hongarije.

Barnabás heeft de beroemdste concertzalen ter wereld veroverd met zijn virtuoze techniek en dynamische, gepassioneerde speelstijl. Hij is een uitstekende solist, kamermusicus en is daarnaast artistiek directeur van enkele festivals en docent aan gerenommeerde instellingen. De laatste jaren werkte hij ook als dirigent.

Samen met Katalin Kokas is Barnabás de oprichter en artistiek directeur van het Festival Academy Budapest Chamber Music Festival. Van 2010 tot 2018 was hij de leider van het Kelemen Quartet, dat een uitstekende internationale carrière genoot. Momenteel is hij professor aan twee illustere instellingen: de Liszt Academie in Boedapest en de Universiteit van Keulen.

Barnabás Kelemen speelt op de "ex-Dénes Kovács" Guarneri del Gesú-viool uit 1742, hem genereus uitgeleend door de Hongaarse staat.


Optredens Barnabás Kelemen

Barnabás Kelemen