Anna Antipova (viool) en Maryana Golovchenko (zang) treden sinds 2021 op als duo. Deze samenwerking bracht een het storytelling-project Shadows of Forgotten Ancestors tot stand dat ze met succes in Nederland presenteren.

Violiste Anna, geboren in de Sovjet-Unie, woonde en studeerde in Oekraïne. Daar studeerde af aan de Tsjaikovski Nationale Muziekacademie in Kiev. Tijdens deze periode nam ze deel aan concoursen als soliste en als lid van kamermuziekensembles. In 2013 verhuisde ze naar Rotterdam om te gaan studeren aan het Codarts Conservatorium. Hier behaalde ze haar tweede master bij Misha Furman.

Anna maakt deel uit van het duo Antima met de Bulgaarse/Sloveense pianiste Tsarina Marinkova Krajncan. In 2017 won Duo Antima wedstrijden in Duitsland en Italië. In 2019 bracht Antima hun eerste cd-album Reflections in C minor uit. Anna is actief betrokken bij Nederlandse kamermuziek, orkestuitvoeringen, theater- en filmmuziek en geeft veel les.

Vocaliste Maryana werd geboren in Oekraïne. Zij verhuisde in 2011 naar Nederland om haar studie voort te zetten en heeft zich in het tussenliggende decennium gevestigd als zangeres, curator en docent, met een bijzondere interesse voor interculturele samenwerking. Maryana werkte samen met muzikant Michel Banabila (bekend om zijn combinaties van wereldmuziek en elektronica), violist Oene van Geel, Nederlands-Oekraïense componist Maxim Shalygin, singer-songwriter Spinvis, Duitse jazzgitarist Florian Zenker, zangeres Sanne Rambags en John Kameel Farah. 

Maryana is lid van Quadriga Quartet en het Amsterdamse professionele koor August 38. Samen met celliste Pau Sola Masafrets en kavalspeler Cengiz Arslanpay vormt zij het SonCe Trio. Hoewel ze altijd al interesse had voor de volksgenres in haar thuisland, bloeide haar diepe affiniteit met traditionele Oekraïense en Oost-Europese genres op toen ze tijd in het buitenland doorbracht. "Ik hou van de smaak van de Oekraïense taal als ik zing", aldus Maryana.


Optredens Anna Antipova & Maryana Golovchenko

Anna Antipova & Maryana Golovchenko