Petrushka of Daft Punk, Prince of Ravel: componist Georgian Alexandre Kordzaia aka Kordz vindt zijn inspiratie overal waar muziek plaatsvindt. Hij is een all-over muzikant.

De breedte van zijn muzikale uitdrukkingsvormen ligt al in zijn opleiding: eerst studeerde hij audiodesign in Basel bij Volker Böhm. Daar componeerde hij elektro-akoestische muziek en volgde hij een opleiding tot geluidstechnicus. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar Den Haag waar hij compositie studeerde aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek bij Peter Adriaansz en Yannis Kyrikiades.

Kordz groeide op in een muzikaal gezin tussen Zwitserland en Georgië. En hoewel hij tot de generatie van zeer jonge componisten behoort (zijn geboortejaar is 1994), weet hij nu al dat de soundtrack van zijn tienerjaren een langdurige indruk op hem heeft achtergelaten. Igor Stravinsky en Maurice Ravel behoorden tot deze soundtrack, net als James Brown of Ryuichi Sakamoto.

Kordz treedt zowel op als componist en als uitvoerder. In Georgië staat hij bekend om zijn dansbare livesets en zijn opwindende samenwerkingen met gerenommeerde orkesten van het land, zoals het Georgian Philharmonic Orchestra en Zagareli & Strings. Hij helpt al 5 jaar bij het vormgeven van de lokale concert- en clubcultuur en werkt graag samen met medewerkers zoals violist Giorgi Zagareli of de Rapper DRO.

Een van de bijzondere hoogtepunten van het seizoen 20/21 is zijn compositie, voor Club Guy & Roni samen met het Slagwerk Den Haag Ensemble, voor een "online en offline" interpretatie van het Zwanenmeer ballet. Op uitnodiging van Martijn Padding bracht Kordz zijn eerste celloconcertino in première voor de Internationale Cello Biënnale in Amsterdam met solocellist Lidy Blijdorp en het Asko Schönberg Ensemble.

Of Kordz nu componeert voor strijkorkest of rappers: al zijn muzikale uitingen stralen zelfvertrouwen en warmte uit. Ze hebben een ritmische energie die men vooral associeert met elektronische muziek. En liefde voor detail, zoals we die kennen uit de partituren van Stravinsky of Ravel. Zo vindt Kordz zijn eigen muzikale taal.


Optredens Alexandre Kordzaia aka Kordz

Alexandre Kordzaia aka Kordz