Het Delft Chamber Music Festival staat in 2021 onder artistieke leiding van violiste Liza Ferschtman en pianiste Nino Gvetadze.


Liza Ferschtman
Geboren als dochter van bekende Russische musici kreeg Liza Ferschtman haar eerste vioollessen toen zij vijf jaar oud was van Philip Hirschhorn. Haar belangrijkste leraren waren verder Herman Krebbers, Ida Kavafian aan het gerenommeerde Curtis Institute of Music in Philadelphia en David Takeno in Londen. Het ontvangen van de Nederlandse Muziekprijs in 2006, de hoogste onderscheiding voor Nederlandse musici, onderstreepte haar rol in het muziekleven binnen de landsgrenzen en ver daarbuiten.

Liza staat bekend om haar gepassioneerde optredens, interessante programma's en haar communicatieve kwaliteiten. Ze is wereldwijd een graag geziene gast in de belangrijke concertzalen en op vele festivals. Naast haar optredens met orkest en in kamermuziekmuziek verband treedt ze ook buiten de gebaande paden door op te treden met dansers en jazz musici. Voor Challenge records heeft ze reeds vele CD’s opgenomen, waarvan de laatste met het Vioolconcert van Korngold en de Serenade van Bernstein in 2018 is verschenen en zeer lovend internationaal is ontvangen. 

Sinds 2007 is Liza artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival. Zij volgde toen Isabelle van Keulen op die het festival in 1997 oprichtte. 
lizaferschtman.com
 


Nino Gvetadze
De Georgische pianiste Nino Gvetadze neemt als artistiek leider in 2021 een deel van de programmering van het Delft Chamber Music Festival voor haar rekening. In 2022 neemt zij de artistieke leiding van het festival in zijn geheel over van Liza. 

Nino is geboren en getogen in Tbilisi. Daar studeerde zij bij Veronika Tumanishvili, Nodar Gabunia en Nana Khubutia. Na haar afstuderen verhuisde zij naar Nederland om te studeren bij Paul Komen en Jan Wijn. Zij leidt een actief internationaal muziekleven als solist en kamermusicus. Haar uitvoeringen worden geprezen door veel critici in heel Europa en Azië. Nino ontving verschillende prijzen, waaronder de tweede prijs, de persprijs en de publieksprijs op het internationale Franz Liszt-pianoconcours 2008. Ze werd de winnaar van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award in 2010. Nino is vanaf 2021 artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival. 

Nino heeft opgetreden met vele voortreffelijke dirigenten zoals Michel Plasson, Yannick Nézet-Séguin, Michel Tabachnik, John Axelrod en Jaap van Zweden en met orkesten als het Rotterdams Philharmonisch, Nederlands Philharmonisch, de Rheinische Philharmonie, Münchner Symphoniker, het Noord Nederlands Okrest en Residentie Orkest. Zowel in recitals als in kamermuziekconcerten heeft Nino over de hele wereld opgetreden. Ook in Nederland is Nino een vaste gast in de meest prestigieuze concertzalen. Nino is een Challenge Classics-artiest. Haar eerste cd op dit label, Ghosts, bevat de 24 Préludes van Frederic Chopin. Haar meest recente cd Visions is opgedragen aan de Engelse componist Cyril Scott.

Nino is medeoprichter en artistiek directeur van het Naarden International Piano Festival
ninogvetadze.net