Sopraan Lenneke Ruiten studeerde zang bij Maria Rondèl en Meinard Kraak aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Bayerische ­Theaterakademie in München. Ook voltooide ze een opleiding tot fluitist. Op het Internationaal Vocalisten Concours in ’s-Hertogenbosch was ze in 2002 meervoudig prijswinnaar, waarna zij in hoog tempo internationaal carrière maakte. John Eliot Gardiner nam haar mee als soliste op diverse tournees met zijn English Baroque ­Soloists en Monteverdi Choir.

Voor het concert- en oratoriumrepertoire werd ze ook geëngageerd door de Akademie für Alte Musik, de Wiener Philharmoniker en Symphoniker, het Symphonie­orchester des Bayerischen Rundfuks en het Concertgebouw Kamerorkest. Haar andere grote passie is het lied.

Opera zong Lenneke o.a. in het Theater an der Wien, het Staatstheater Stuttgart, de Scala in Milaan, De Munt in Brussel en het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs en bij de Salzburger Festspiele, het Festival d’Aix-en-Provence en de BBC Proms. Haar eerste grote rol bij De Nationale Opera in Amsterdam was in december 2015 die van Konstanze in een productie van Mozarts Die Entführung aus dem Serail, hernomen in seizoen 2016/2017.


Optredens Lenneke Ruiten

Delft Chamber Music Festival