Tickets

De film 4 maakt samen met de films Orfeo Negro en Orphée deel uit van een drieluik dat door Filmhuis Lumen in Delft is samengesteld voor het Delft Chamber Music Festival.
Voorafgaand aan ons festival vindt de première van de film 4 plaats. Deze unieke documentaire gaat over een van de meest prominente strijkkwartetten ter wereld: het Ebène Kwartet. In de film wordt Frans, Duits en Engels gesproken en de ondertitels zijn in het Engels. Na afloop van de vertoning vindt een gesprek plaats met de regisseur in het Engels onder leiding van Alexander Klapwijk.

De film neemt de kijker mee op tournee door Italie en vooral ook dieper in de uiteenlopende interacties tussen de vier muzikanten tijdens hun langdurige relaties. De muzikant als mens.

Bolzane Perugia, Florence en Siene, Salzburg en Berlijn, vormen de achtergrond voor een film over relaties en het antagonisme tussen ambitie en realiteit. Meer dan op de optredens van het prijswinnende Ebène Kwartet, wordt in 4 de focus gelegd op de gebeurtenissen backstage en zien we het muzikale en het menselijke proces dat meestal verborgen blijft voor de ogen van de concertbezoekers: hun muzikale interpretatie van details, de verhouding tussen de vier musici onderling, hun eigen gedrag en de muzikale weg die ieder individueel en het kwartet samen bewandelt.

De leden van het kwartet vonden het prima om van zeer dichtbij te worden geobserveerd, waarheen ze ook gingen en wat ze ook deden. Nergens is er een filter voor de camera gezet: de groep omarmde juist de gelegenheid om zichzelf te herontdekken door het filmen. De onafwendbare intieme kijk die dit oplevert is mogelijk geworden door het vertrouwen dat ontstond tussen de filmcrew en de musici. Het resultaat van dat vertrouwen is niet alleen een unieke getuigenis van de conflicterende verlangens, de fijne en nare kanten van het musiceren, maar ook een interpersoonlijk verhaal van een kwartet dat uitblinkt in bijzondere intuïtie en ten prooi valt aan bizarre misverstanden die de kijker dwingen tot nadenken.

4 is betiteld als een van de allermooiste, intiemste en gevoeligste films die ooit over muziek is gemaakt.

Tickets à € 9,50 zijn rechtstreek bij Filmhuis Lumen te reserveren via de knop "Tickets" bovenaan deze pagina. Kaartjes zijn niet verkrijgbaar via het festival.


Film: 4