News | 7 juni 2023

Persbericht - DCMF gaat 'Op reis'

DELFT CHAMBER MUSIC FESTIVAL GAAT DEZE ZOMER ‘OP REIS’
Artistiek leider Nino Gvetadze programmeert muziek uit diverse werelddelen

Sinds 1997 is het Delft Chamber Music Festival een geliefd zomerfestival voor kamermuziek. Op historische locaties in en om Delft kan het publiek genieten van livemuziek in een zomerse setting. Jonge talenten, jonge meesters en (inter)nationale topmusici spelen acht dagen de sterren van de hemel in 18 concerten. Artistiek leider en pianiste Nino Gvetadze neemt hen deze editie mee op reis via de Zijderoute, Scandinavië, Parijs en Wenen naar Argentinië en Amerika. Het festival vindt plaats van 28 juli t/m 4 augustus 2023. De kaartverkoop start 1 juni.

Persbericht - DCMF gaat 'Op reis'

Klassieke muziek heeft door de eeuwen heen een geweldige reis gemaakt. Deze kunstvorm begon in een religieuze omgeving en bevrijdde zich daarna van regels en kaders door de improvisaties van grote meesters, om vervolgens te jarenlang te floreren in twee Europese steden: Wenen en Parijs. Daarna raakte klassieke muziek geïnspireerd door andere kunstvormen en kreeg zo verschillende schakeringen door de beïnvloeding van bijvoorbeeld volksmuziek en jazz. Vandaag de dag past muziek zich nog steeds aan de tijdsgeest aan. Want alles wat er gebeurt, laat sporen na in de geest van componisten én inspireert hen tot creëren en reflecteren. Met internationale musici brengt Nino Gvetadze die ervaringen deze zomer opnieuw tot leven in Delft.

Highlights ‘Op reis’
Op de eerste plaats is er tijdens het festival veel aandacht voor kamermuziek: zowel bekende als minder vaak uitgevoerde composities staan op de lessenaars. Daarnaast zijn er enkele ‘specials’ zoals de multimediale performance De Zijderoute. Hiervoor werkt Nino Gvetadze samen met violiste Frederieke Saeijs en fagottist Bram van Sambeek. Vergezeld door beelden en geluiden van de natuur leggen zij de route van Azië naar Europa af met werken die zijn gemaakt of geïnspireerd door de locaties op de Zijderoute. Tijdens het Oude Kerk Concert treedt mezzosopraan Barbara Kozelj op met het Orkest van de 18e eeuw. En op 29 juli vindt de wereldpremière plaats van de compositieopdracht die aan Vanessa Lann is verleend. Ook dit jaar volgen jonge musici tijdens de Delft Festival Academy een masterclassprogramma dat uitmondt in het Jonge Meesters Concert. Het merendeel van de kamermuziekconcerten vindt plaats in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof Delft. Maar ook op andere locaties in en om Delft zal er gemusiceerd worden. Zo zijn er het Marktconcert (met Carel Kraayenhof), de Jong Talent Route (met winnaars van diverse concoursen), de Stoelendansconcerten in Midden-Delfland en het geliefde Zondagochtendconcert in de Oude Bibliotheek.

Musici 2023
Naast pianiste Nino Gvetadze treden o.a. op Candida Thompson, Frederieke Saeijs, Harriet Krijgh, Gavriel Lipkind, Gareth Lubbe, Severin von Eckardstein, Ed Spanjaard, Barbara Kozelj, Nicolas Daniel, Bram van Sambeek, Levan Tskhadadze, Carel Kraayenhof, Galdric Subirana, Quirijn van Regteren Altena en het Orkest van de 18e Eeuw. 

Het festivalprogramma staat eind mei online. De kaartverkoop start 1 juni.